Boterzacht uit het oude Rome
Van alle cullinaire experts die de Westerse wereld ooit kende, is de Romein Marcus Gavius Apicius wellicht de beroemdste. Hij werd geboren in 25 vóór Christus en werkte voor keizer Augustus en keizer Tiberius.
Apicius ligt aan de basis van deze delicatesse die wij vandaag bijzonder weten te appreciëren. Volgens de geschiedenisschrijver Plinius is hij de bedenker van de foie gras. Ook in de oudheid was immers bekend dat ganzen erg veel eten vóór ze in het voorjaar naar het noorden trekken. De vetreserve die ze op deze wijze opbouwen, slaan ze hoofdzakelijk op in de lever. In de winter deden de fijnproevers onder de Romeinen zich dan ook geregeld tegoed aan zijdezachte ganzenlevers. Om zich van een vlotte aanvoer van deze lekkernij te verzekeren, gaf Apicius enkele boeren de opdracht ganzen te houden en ze vele keren per dag een vijgenpapje te geven. Dat leverde fijne levers op die lekker konden worden gesauteerd en heerlijk op de tong wegsmolten.
Aan die techniek van Apicius is in de loop van de voorbije 2000 jaar nauwelijks iets veranderd. De vijgen werden vervangen door maïs. De échte foie gras komt nog steeds van de gans. Heel populair is de Toulousegans. Zij is sterker ontwikkeld dan de gewone witte gans en heeft dan ook een grotere, vettere en wittere lever. Kenners verkiezen toch een wat kleinere foie gras, lichtjes rosé en vooral niet té vet. Heerlijk met een zoete witte wijn of champagne.
Foie gras blijft tot vandaag een populaire en best betaalbare delicatesse!
Foie gras is een duur product, daarom is het belangrijk om enkel de foie te kiezen die aan alle kwaliteitscriteria voldoet, nl.:
Voldoet de foie aan al deze eigenschappen dan hoeft men echt niet veel meer te doen om te kunnen genieten van de Foie. Foie Gras heeft op zijn zichzelf al een goede smaak, een teveel aan kruiden of drank zorgt ervoor dat het aroma van de foie minder tot zijn recht komt. Een zonde!
Ideaal als hapje, voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht.
Tip: niet overdrijven met kruiden!
Tip: niet overdrijven met kruiden en marinades!
Benodigdheden voor 4 personen
Bereiding
Benodigdheden voor 4 personen
Bereiding