Paté

Geschiedenis

“Voor zulke spijzen leeft men, of laat men zich

levend begraven, in een afgrond vallen,

of 1000 mijlen diep in Tartaros gooien

(afgrond waarin Zeus zijn tegenstanders wierp),

riep een deelnemer van een Griekse eetpartij uit! ” 

 

De Griekse kookkunst

In de oudheid werden tussen de rijen van voorstellingen pasteien verkocht, de verkoop hing af van het feit of het een goede tragedie was of een slechte. Hoe slechter de voorstelling hoe beter de verkoop.

In de 5de eeuw voor Chr. was er al sprake van een hoog ontwikkelde pasteikunst. Voor dergelijke spijzen leeft men, of laat men zich levend begraven, in een afgrond vallen, of 1000 mijlen diep in Tartaros (afgrond waar Zeus zijn tegenstanders in wierp), riep een deelnemer van een Griekse eetpartij uit! En dit reeds meer dan 2500 jaar geleden!

Gereglementeerde patéverkoop in Straatsburg

In de loop van de geschiedenis was het mekka van de patés ongetwijfeld Straatsburg. Het product was daar zo populair dat de politie reglementen moest opstellen om de massale verkoop aan de patékraampjes, die men kon vinden op elke straathoek, in de hand te houden. De patékraampjes waren een echte ontmoetingsplaats voor jong en oud.

De makers van deze lekkerheden waren er zo populair dat men zich serieus zorgen begon te maken, en men probeerde de uitbreiding met politiegeweld te bestrijden.

De volmaakte paté

Vele factoren zijn er verantwoordelijk voor dat pasteien werden wat ze nu zijn. De belangrijkste kenmerken zijn de prachtige vormen en de verrukkelijkste smaken. Pasteibakkers boekten telkens weer vooruitgang gedurende de verschillende periodes uit de geschiedenis.

Daarnaast was culinaire speelsheid het plezier in het showelement, een belangrijke drijfveer. Geen tweede spijs leent zich zo tot "spielerei", show en creativiteit. De pastei, die lang een geprivileerde spijs van de adel was, werd voortaan  een lekkernij voor iedere burger. De patékunst blijft zich    iedere dag verder ontwikkelen volgens de smaken van de hedendaagse tijd.

Culinair met paté

Groentenslaatje met paté

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 wortel
  • 1 prei
  • 1 courgette
  • 1/4 knolselder
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 20 peultjes
  • 4 eetlepels frambozenazijn
  • 8 eetlepels slaolie
  • verse kervel, dragon en bieslook
  • 4 schijfjes paté

Bereiding

  • Snij wortel, prei, courgette, knolselder en sluimererwten in lange brede reepjes en stoom ze gaar. Spoelen onder koud water.
  • Meng de slaolie met de gehakte sjalotten, look, azijn en verse kruiden. Voeg de groente en de paté hieraan toe en serveer.

 

Komkommerslaatje met framboos

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 komkommer
  • 1 botje dille
  • 1 doosje frambozen
  • 2 eetlepels roze peper
  • 1 dl frambozenazijn
  • 1 eetlepel frambozenconfituur
  • 3 dl yoghurt
  • 1 dl slaolie
  • 4 sneetjes paté

Bereiding

  • Snij de komkommer in de lengte in 2 en ontpit hem
  • Snij hem in fijne reepjes en meng met de frambozen en fijne plukjes dille, overstrooi met de roze peper
  • Voor de saus : meng frambozenazijn, frambozenconfituur, yoghurt  en olie
  • Overgiet het slaatje met de yoghurtsaus
  • Schik de paté op je bord

 

Luikse sla met paté

Benodigdheden voor 4 personen

  • 500 gr nieuwe aardappelen
  • 250 gr boontjes
  • 3 sjalotten
  • 150 gr spekblokjes
  • peterselie
  • bakboter
  • 6 eieren
  • witte wijnazijn
  • 4 sneetjes paté

Bereiding

  • Kook de aardappelen met de schil gaar en pel ze. Snij ze in mooie ronde stukjes
  • Kook de boontjes en spoel ze onder koud water
  • Schil de sjalotten en versnij ze in schijfjes
  • Hak de peterselie
  • Kook de eieren zodanig dat het wit gaar is en het geel nog zacht is
  • Warm wat bakboter op en voeg de sjalotten en het spek toe, laat mooi bruin worden en voeg de boontjes en aardappelen erbij. Blus het geheel met wat witte wijnazijn
  • Serveer de sla en overstrooi met peterselie en de eieren
  • Schik de paté op het bord

 

Witloofslaatje met spek en paté

Benodigdheden voor 4 personen

  • 4 witloofstronkjes
  • 1 appel
  • wat veldsla
  • 2 eetlepels spekblokjes
  • 4 sneetjes paté
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • platte peterselie

Bereiding

  • Versnij het witloof en de appel
  • Meng met de gewassen veldsla
  • Bak het spek aan samen met een gehakt sjalotje in boter
  • Blus het geheel met de azijn en voeg er de olie aan toe
  • Schik de sla en overgiet met de saus
  • Versier met peterselie
  •  Schik de paté op het bord