Potjesvlees is streekproduct!

De Veurn'Ambachtse mag als eerste herkomstlabel gebruiken

ALVERINGEM - De Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) heeft het potjesvlees erkend als streekproduct. De firma De Veurn'Ambachtse uit Alveringem deed de aanvraag en mag als eerste het herkomstlabel gebruiken.

Om als streekproduct erkend te worden moet een product aan strenge normen voldoen. Het moet onder meer gemaakt worden met streekeigen of als streekeigen beschouwde grondstoffen en dient algemeen aanvaard te zijn als een traditioneel, streekeigen product. Het moet in de regio en op ambachtelijke manier bereid worden en een langdurige of historische bekendheid genieten.

Potjesvlees is een streekgerecht uit de Westhoek en Frans-Vlaanderen. Het zou in de veertiende eeuw bedacht zijn door de Franse schildknaap Guillaume Tirel.

'Iedere slager bereidt het op zijn manier, maar de basis van potjesvlees is overal gelijk. Het is een aspic gemaakt van kip, kalf en konijn en verder citroen, witte wijn en azijn. Door die laatste ingrediënten is het fris van smaak en daardoor eerder een zomerse lekkernij. Het is ook enigszins een lightproduct want er zit niets dan mager vlees in', zegt Joris Missiaen van De Veurn'Ambachtse. 'Potjesvlees is voor ons een nevenproduct, wij bereiden vooral paté. Maar het is ten onrechte een beetje in het vergeetboekje geraakt. Daarom hebben wij het label aangevraagd. Iedereen die het bereidt, zal daar nu beter van worden.'

'Voorlopig mag alleen De Veurn'Ambachtse het label streekproduct voor zijn potjesvlees gebruiken, omdat enkel dat bedrijf de aanvraag deed', zegt Liliane Driesen van Vlam. 'Anderen kunnen het natuurlijk ook, eventueel in groep, aanvragen. Het kan zelfs het begin zijn van een mooie samenwerking tussen producenten.

Het product wordt echter altijd en alleen erkend als streekproduct -in dit geval potjesvlees uit de Westhoek- en niet als product van één of andere gemeente of producent.'

De Veurn'Ambachtse kreeg enkele jaren geleden al het label streekproduct voor zijn 'Ouderwetschen Boerenpaté'.

Mark Maes