Nieuwe orde vecht voor Vlaamse en Europese erkenning potjesvlees

 

ALVERINGEM - In Alveringem werd een nieuwe 'orde' opgericht, de 'Orde van ons Potjesvlees'. De orde is een groepering van producenten van potjesvlees en heeft als doel het streekproduct in ere te houden.

De producenten die bij de orde aangesloten zijn, verbinden zich ertoe om de unieke samenstelling, bereiding en naam van potjesvlees op correcte wijze te gebruiken, klinkt het. 'Onze orde past in de organisatie Het beste van bij ons van de provincie West-Vlaanderen. Ook de Vlam (Vlaams Centrum voor Agro en Visserij Marketing) en de gemeente Alveringem steunen ons initiatief. Verder willen wij allen samen een dossier indienen bij de Vlam om potjesvlees als traditioneel Vlaams streekproduct te laten erkennen', zegt voorzitter Joris Missiaen.

Missiaen is zaakvoerder van de bvba De Veurn'Ambachtse. Deze Alveringemse firma kreeg onlangs van de Vlam -voorlopig als enige- het label Vlaams streekproduct voor zijn potjesvlees.

'Nadien hopen wij het potjesvlees uit de Westhoek ook het Europese BGA-label (Beschermde Geografische Aanduiding) te bezorgen. Wij zullen daarvoor een dossier samenstellen en indienen. Omdat potjesvlees ook een delicatesse is in de Franse departementen Nord en Pas de Calais, zal dat een gezamenlijk Frans-Belgisch dossier zijn. Wij werken daarvoor samen met de Confrérie du Pot'je Vleesch', zegt Joris Missiaen. (mma)